ENAR žiada slovenské úrady o dôkladné prešetrenie vrážd Rómov v Hurbanove

19.06.2012 Celý región

Brusel/Bratislava 19. júna (TASR) - Európska sieť proti rasizmu (ENAR) zverejnila dnes stanovisko, v ktorom žiada slovenské úrady o podrobné prešetrenie sobotňajšej streľby v Hurbanove. ENAR sídli v Bruseli, je podporovaná Európskou komisiou (EK) a združuje desiatky európskych organizácií bojujúcich proti diskriminácii.

"Ak sa dokáže, že vraždy sú rasovo motivované, požadujeme vyšší trest pre vinníka, obzvlášť, ak ide o člena policajného zboru, a tiež budeme žiadať od slovenskej vlády, aby odsúdila tento čin," uviedol v stanovisku pre médiá predseda ENAR Chibo Onyeji. Podľa neho by odsudzujúce stanovisko vládnych orgánov bolo jasným posolstvom pre obyvateľov, že rasistické prejavy voči rómskemu etniku sú neprípustné a že budú potrestané.

ENAR vyzvala slovenské úrady na podrobné prešetrenie hurbanovského prípadu a tiež na prijatie adekvátnych opatrení, aby v budúcnosti k takýmto incidentom už nedochádzalo.

Organizácia zdôraznila, že aj keď motívy streľby na rómske rodiny ešte neboli úradmi presne stanovené, organizácia vyjadruje obavy zo skutočnosti, že Rómovia na Slovensku sú často vystavení rasisticky motivovaným útokom, čo je prípad aj ďalších členských krajín EÚ.

"Je preto kľúčové, aby slovenská vláda a vlády ostatných krajín únie preukázali politickú vôľu v prevencii a v boji proti násiliu, ktorému sú vystavené menšinové komunity," uviedol Chibo Onyeji.

V sobotu (16.6.) mestský policajt Milan J. zavraždil v Hurbanove troch ľudí rómskej národnosti a ďalších dvoch zranil. Po dvojhodinovom vyjedávaní, pri ktorom hrozil, že spácha samovraždu, sa ho podarilo zadržať. Polícia zatiaľ motív jeho konania nepozná.
 

Vyberte región